Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΥΤΥ ΣΤΟ ΛΑΤΟΜΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ


ΑΠΟΡΙΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ


Μπλοκο στα σεναρια για κατασκευη ΧΥΤΥ στα λατομεια Μαρκοπουλου εβαλε η χθεσινη αποφαση του Δημοτικου Συμβουλιου,ακυρωνοντας το ενδεχομενο να κατατεθει η προταση αυτη απο τον Δημο Λαυρεωτικης κατα τη σημερινη συναντηση με την υπουργο περιβαλλοντος Τινα Μπιρμπιλη. Κατηγορηματικα απεκλεισε ο Δημος Μαρκοπουλου<<οποιαδηποτε εναποθεση υπολλειματων απο την επεξεργασια των απορριματων στον χωρο των λατομειων Μερεντας>> καθως οπως ανεφερε ο δημαρχος Σωτηρης Μεθενιτης,προκειται για δημοσια δασικη εκταση και ζωνη προστασιας αρχαιολογικου χωρου.Ετσι στο πακετο προτασης του Δημου Λαυρεωτικης αναμενεται εκτος απο τη δημιουργια μοναδας στο ΒΙΟΠΑ Κερατεας να υποδειχθει ως ΧΥΤΥ η παλια ανεξελεγκτη χωματερη της περιοχης. Παραλληλα,ο Δημος Λαυρεωτικης θα πρεπει να αποδειξει πως τα εργα μπορει να αρχισουν αμεσως,αλλα και πως θα καλυπτουν 127.500 τοννους σκουπιδιων το χρονο. Κυβερνητικα στελεχη επεμεναν οτι δεν υπαρχουν οι απαιτουμενες μελετες για να προχωρησουν τα εργα το συντομοτερο δυνατον και εκαναν λογο για σημαντικες καθυστερησεις στην περιπτωση αλλαγης του ισχυοντος σχεδιασμου με κινδυνο απωλειας κοινοτικων πορων. Το γεγονος εξαλλου πως η διαχειρηση μονον των απορριματων Λαυρεωτικης και Σαρωνικου-προκειται για 30.000 τονους-ειναι πολυ μικρη για να υπαρχει βιωσιμο εργοστασιο επισημανθηκε και στη χθεσινη συνεδριαση στο Μαρκοπουλο,οταν τοσο μελη του συμβουλιου οσο και ο Δημαρχος Κορωπιου που ηταν παρων προτειναν δημιουργια ενος ευρυτερου φορεα των δημων της περιοχης.

ΠΗΓΗ









ΚΑΙ ΝΕΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ

Εμπλοκες στη μεταφορα του χωρου επεξεργασιας των απορριματων απο το Οβριοκαστρο και βιοτεχνικο παρκο Κερατεας απειλουν να τιναξουν στον αερα το κλιμα διαλογου που εχει δημιουργηθει αναμεσα στους φορεις της περιοχης και την υπουργο Περιβαλλοντος.Ηπροταση της δημοτικης αρχης για τον νεο χωρο,περα απο τις μεγαλες διαφορες που υπαρχουν στον ογκο των σκουπιδιων που θα διαχειριζονται οι νεες εγκαταστασεις,προσκρουει και στα δεδομενα του παρκου:

  1. Στη θεσμοθετημενη εκταση των1.100 στρεμματων λειτουργουν ηδη 26 μοναδες απο τις οποιες οι 6 δραστηριοποιουνται στον τομεα των τροφιμων και η συγκατοικηση με τις εγκαταστασεις επεξεργασιας σκουπιδιων δεν ειναι και τοσο ευκολη.Ηδη ορισμενοι επιχειρηματιες του κλαδου εχουν αρχισει να αντιδρουν.
  2. Ακομη και αν δεν υπηρχαν αυτες οι αντιδρασεις,η διαδικασια χωροθετησης των νεων εγκαταστασεων στο χωρο του ΒΙΟΠΑ ειναι πολυπλοκη και χρονοβορα.Μεταξυ αλλων απαιτειται να εκπονηθει νεα περιβαλλοντικη μελετη και ενδεχομενως να χρειαστει τροποποιηση του πολεοδομικου σχεδιου.Επιπλεον θα χρειαστει νεα συγκοινωνιακη μελετη,ενω επιβαλλεται η αλλαγη του κανονισμου λειτουργιας του παρκου.,που ως τωρα συναντα αντιδρασεις απο αρκετους επιχειρηματιες
  3. Εκκρεμει η εξευρεση χωρου για τη διαθεση των υπολειμματων.Η προταση που εγινε στην Υπουργο για αξιοποιηση της χωματερης που λειτουργει σημερα στην Κερατεα δεν ειναι αξια λογου,δεδομενου οτι η εκταση βρισκεται μεσα στον αρχαιολογικο χωρο του Οβριοκαστρου και μαλιστα σε πιο κοντινη αποσταση απο τον επιλεγεντα χωρο υγειονομικης ταφης για τον οποιο η Κερατεα ειχε μετατραπει σε εμπολεμη ζωνη επι μηνες.